Korona-epidemian vaikutukset purjehdusmatkoihin ja venevarauksiin

korona-epidemian vaikutukset

Korona-epidemian vaikutukset purjehdusmatkoihin ja venevaauksiin ovat olleet hyvin merkittäviä tänä vuonna. Suurin osa venevarauksista on jouduttu siirtämään tai perumaan eri maiden tautitilanteen ja matkustusrajoitusten takia. Sama koskee matkapaketteina myytyjä purjehdusmatkoja. Selvitämme tässä artikelissa asiaa sekä kuluttajan, RadVenturesin ja venevuokraamoiden kannalta.

Venevaraukset

RadVentures toimii välittäjänä venevarauksissa ja vuokrasopimus on asiakkaan ja vuokraamon välinen. Tällä hetkellä välitämme Dream Yacht Charterin ja Istionin veneitä. Tämän vuoksi myös peruutusehdot tulevat vuokraamolta ja toimimme niiden mukaan. Vuokraamoiden kanta peruutuksiin on ollut toistaiseksi että varauksen voi siirtää kuluitta myöhempään ajankohtaan jos matkustaminen estyy korona-rajoitusten takia. Myös varauksen siirtäminen toiseen maahan on mahdollista. Jos uusi varaus on kalliimpi kuin peruuntunut, joutuu asiakas maksamaan erotuksen. Jos uusi varaus on ollut edullisempi niin rahaa ei kuitenkaan palauteta. Varauksen siirtämisen perusteeksi on ainakin toistaiseksi riittänyt että Suomen ulkoministeriö ei suosita matkustamista kyseiseen maahan. Jos asiakas haluaa peruuttaa varauksen kokonaan eikä halua siirtää sitä niin toimitaan yleisten peruutusehtojen mukaan, eli rahan palauttaminen riippuu siitä missä vaiheessa varaus perutaan.

Purjehdusmatkat

Matkapakettina myymämme purjehdusmatkat ovat omaa tuotantoamme. Eli jos ostat hyttipaikan tai hytin purjehduksellemme niin kyseessä on matkapaketti ja kuluttajansuoja sen mukainen. Noudatamme Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n ja kuluttaja-asiamiehen neuvottelemia yleisiä matkapakettiehtoja. Tämän lisäksi sovellamme omia erityisehtojamme. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että jos joudumme perumaan purjehdusmatkan koronan takia niin pyrimme järjestämään korvaavan matkan myöhempänä ajankohtana tai jos tämä ei sinulle sovi niin palautamme meille maksamasi hinnan kokonaisuudessaan. Jos taas itse perut matkasi niin toimimme normaalien peruutusehtojemme mukaan.

Olemme rekisteröity matkapalveluyhdistelmien tarjoaja (330/19/Mj) ja olemme asettaneet KKV:n edellyttämän vakuuden. Vakuus kattaa kaikki asiakkailta vastaanottamamme ennakkomaksut, joten rahasi ovat turvassa.

Korona-epidemian vaikutukset matkustamiseen

Matkustamiseen vaikuttavat sekä Suomen että kohdemaan asettamat matkustusrajoitukset. Lisäksi matkan seurauksena voit joutua karanteeniin tai saada suosituksen omaehtoisesta eristäytymisestä. Lentojen saatavuus tai peruuntuminen voi myös aiheuttaa ongelmia. Ajantasaisen tiedon eri maiden koronavirustartunnoista löydät täältä.

Ulkoministeriön matkustusrajoitukset

Ulkoministeriön sivuilta löydät ajankohtaiset matkustussuositukset eri maihin. Tällä hetkellä linja on hyvin tiukka ja vihreällä listalla on vain vähän maita. Suomen perustuslaista johtuen Suomen valtio ei voi estää kansalaisilta maahan pääsyä tai maasta lähtemistä, eli matkustussuositukset eivät käytännössä estä lähtemistä matkalle tai palaamista. Jokaisen on kuitenkin syytä omalla kohdallaan vakavasti harkita onko syytä toimia vastoin Ulkoministeriön suosituksia.

Kohdemaan matkustusrajoitukset

Jokainen valtio asettaa omat matkustusrajoituksensa ulkomaalaisille ja niiden takia myös suomalaisten matkustaminen ulkomaille voi estyä. Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä verrattain hyvä verrattuna moniin muihin maihin ja sen ansiosta suomalaisille matkustaminen on sallittua moniin maihin. Vaikka maahan pääsy on sallittu, voit silti joutua karanteeniin maahan päästyäsi, tai maahan pääsy voi vaatia erityisiä toimenpiteitä tai edellytyksiä. Otan tähän esimerkiksi Kreikan koska se on yksi suosikkikohteistamme.

Esimerkki: Matkustusrajoitukset Kreikassa

Kreikka ei ole tällä hetkellä (11.9.2020) enää Ulkoministeriön vihreällä listalla koska koronatapausten määrä Kreikassa nousi elokuussa yli Ulkoministeriön asettaman rajan (8/100 000) ja on edelleen yli myös uuden rajan (25/100 000). Kreikan puolelta matkustaminen on kuitenkin suomalaisille sallittu mutta erityistoimia vaaditaan. Lisätietoa Kreikan tilanteesta löytyy mm. finlandabroad.fi -sivustolta. Tämän hetkinen tilanne:

Kreikkaan saapuvien on täytettävä matkustajalomake vähintään 24h ennen maahan saapumista. Lomakkeen täyttämisen jälkeen saat matkapäivänä QR-koodin joka tulee esittää maahan tultaessa. Ilman sitä ei pääse maahan. Toistaiseksi kansalaisuudesta riippumatta kaikkien maarajan kautta Kreikkaan saapuvien on esitettävä enintään 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirustestistä, kuten myös niiden lentomatkustajien, jotka saapuvat Ruotsista, Belgiasta, Bulgariasta, Romaniasta, Maltalta, Espanjasta, Israelista, Albaniasta, Pohjois-Makedoniasta tai Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista.

Lisäksi Kreikassa on omia koronaan liittyviä rajoituksia. Esimerkiksi maskia on käytettävä kaikissa julkisissa sisätiloissa, esim. lentokentällä, kaupassa ja apteekissa.

Korona-epidemian vaikutukset lentoihin

Tämän vuoden aikana on peruttu paljon lentoja eri lentoyhtiöiden toimesta. Olemme havainneet että asiointi on yleisesti helpompaa ja rahojen palauttaminen lentoyhtiön toimesta perutuista lennoista onnistuu helpommin/varmemmin jos lennot on ostettu suoraan lentoyhtiöltä eikä välittäjän kautta.

Lentokentällä ja lennolla

Lentäessä on usein hankalaa vältää lähikontaktia muihin ihmisiin. Tämän vuoksi lentokentillä ja lennoilla on useimmiten pakollista käyttää suu- ja nenäsuojainta. Näitä suojaimia kannattaakin varata matkalle runsaasti mukaan. Lähikontaktien välttämiseksi ulkopuolisiin auttaa myös jos pystytte varaamaan lennolle istumapaikat niin että istutte vierekkäin samalle purjehdusmatkalle osallistuvien kanssa. Lentokentälle ja sieltä pois kannattaa ennemmin liikkua taksilla kuin junalla tai bussilla.

Veneellä

Veneellä ollessa on melko helppo rajoittaa ja vähentää kontaktia veneen ulkopuolisiin henkiöihin. Tässä muutamia keinoja:

  • Ruokien ja juomien tilaaminen toimitettavaksi lähtösatamaan vähentää kaupassa asioinnin tarvetta.
  • Ravitoloissa asioinnin sijaan voi kokata useammin veneellä.
  • Jos syö ravintolassa niin valitsee rauhallisen ravintola sekä pöydän jossa riittävä etäisyys ulkopuolisiin.
  • Öiden viettäminen useammin  ankkurissa satamien sijaan vähentää kontakteja ulkopuolisiin.
  • Sopiminen porukan kesken että baareissa ja yökerhoissa ei käydä ollenkaan. Erityisesti näissä on todettu korona-viruksen leviävän.
  • Edellä mainittujen lisäksi tietysti normaalit toimenpiteet, kuten käsien pesu, kasvomaskin käyttö satamissa asioidessa ja suun peittäminen yskiessä.
  • Jokaisen matkaseurueeseen kuuluvan tulee muistaa että omalla käytöksellään vaikuttaa kaikkien muidenkin turvallisuuteen.

Matkalta palaaminen

Suomeen palaaminen on suomalaisille aina sallittua. Jos olet kuitenkin tulossa koronaviruksen suhteen riskialueilta niin saat maahan palatessasi suosituksen omaehtoiseen karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Lentokentällä on mahdollista tehdä vapaaehtoinen ja maksuton koronatesti. On myös mahdollista että sinulle määrätään karanteeni jos esimerkiksi samassa matkaseurueessa on todettu koronatartunta.

Karanteeni vs. omaehtoinen karanteeni

Puhuttaessa nämä kaksi asiaa menevät helposti sekaisin mutta ne ovat merkitykseltään hieman erilaiset. Karanteeni on viranomasimääräys ja sen noudattamatta jättämisestä voi olla seurauksena sakko tai enintään 3kk ehdollista vankeutta. Karanteenin ajalta palkkasi korvataan 100 prosenttisesti. Omaehtoinen karanteeni taas on suositus ja sen noudattamatta jättämisestä ei ole seuraamuksia viranomaisten taholta. Myöskään palkkaa ei korvata tältä ajalta. Huomio myös että työnantajallasi voi olla omat käytäntönsä asian suhteen. Esimerkiksi työnantaja voi määrätä pysymään pois työpaikalta myös omaehtoisen karanteenin aikana.  Karanteenin ja omaehtoisen karanteenin noudattaminen ovat samanlaisia, eli vältät kontaktia perheen ulkopuolisiin henkilöihin. Voit käydä ulkona jos et mene muiden ihmisten lähelle. Et saa mennä paikkoihin joissa lähikontaktia ei voi välttää. Lisätietoja karanteenista ja matkustamisesta THL:n sivuilla.