Purjehdus ulkomailla – Info

Vietä onnistunut purjehdus ulkomailla! Tälle sivulle on koottu käytännön perustietoja RadVentures-purjehduslomista ja purjehduskursseista eri vaiheisiin jaoteltuna.

1. Matkan suunnittelu

Mitä odottaa?

Purjehdusloma ulkomailla on parhaimmillaan unohtumaton elämys, jossa yhdistyvät etelän lämpö, luonnon kauneus, yhdessäolo ja aktiivinen purjehdus. Purjehdusloma on samalla ”island hoppingia” parhaimmillaan, tarjoten pääsyn ainutlaatuisin paikkoihin autioista hiekkarannoista idyllisiin kalastajakyliin, jotka avautuvat vain veneilijän ulottuville.

RadVenturesin purjehdusmatkoilla ja -kursseilla korostuvat rento tunnelma ja keskittyminen olennaiseen, eli lomasta ja purjehduksesta nauttimiseen. Matkoilla onkin tarjota jokaiselle jotain, olitpa sitten ensikertalainen purjeveneessä tai jo kokenut purjehtija janoamassa uusiin seikkailuihin. Alla olevan videon avulla voit jo nyt fiilistellä tulevaa purjehduslomaasi…

Matkavaihtoehdot

RadVentures tarjoaa purjehdusmatkoja eri tarpeisiin. Alla olevat tiedot koskevat erityisesti valmiita purjehdusmatkoja, joille voit ilmoittautua mukaan yksin tai yhdessä useamman tuttavan kanssa. Lomasta nauttimisen lisäksi matkan aikana on usein mahdollista suorittaa myös PORYn purjehtija- tai saaristopäällikkökurssi.

Jos olet kiinnostunut keräämään kokonaisen oman veneellisen eli noin 6-10 henkilön tai sitä suuremman porukan, ja joko kipparoimaan itse tai ottamaan mukaan Radin suomalaisen kipparin, voit tutustua näihin mahdollisuuksiin tarkemmin Kippariksi?– ja Kipparointi-sivuiltamme.

RadVenturesin purjehduslomat järjestetään usein flotillana, jonka ideana on purjehtia useamman veneen ryhmänä samoihin paikkoihin viikon aikana. Flotillassa osa veneistä voi olla Radin valmiita matkoja, joihin kuka tahansa voi lähteä mukaan yksin tai tuttavien kanssa, ja osa voi olla kokonaan omalle porukalle varattuja ja itse tai Radin kippareiden kipparoimia veneitä. Flotilla tarjoaakin helpon tavan aloittaa ulkomailla kipparointi, kun Radin osaavat kipparit ovat auttamassa ja neuvomassa mm. rantautumisissa ja sääolosuhteissa.

Kohteet

RadVentures järjestää purjehduslomia ja purjehduskursseja ulkomailla, erityisesti Välimerellä ja Karibialla. Kohdevalikoimaamme voit tutustua tarkemmin täällä. Myynnissä olevat matkakohteet löydät verkkokaupastamme.

Laajennamme kohdevalikoimaamme jatkuvasti, joten ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut jostain tietystä purjehduskohteesta, joka vielä puuttuu valikoimastamme: info@radsails.fi

Veneet ja majoittuminen

Veneissä on yleensä veneen koosta riippuen 6–10 ihmistä + kippari. Veneet ovat tyypillisesti moderneja 40-50-jalkaisia purjeveneitä tai katamaraaneja, kuten Sun Odyssey, Oceanis tai Lagoon.

Majoittuminen tapahtuu koko matkan ajan veneessä 2 henkilön hyteissä, joissa majoitutaan muiden osallistujien kesken. Jos olet lähdössä matkaan tuttavan tai puolison kanssa, ilmoittakaa asiasta ilmoittautumisen yhteydessä, niin osaamme majoittaa teidät samaan hyttiin.

Ensikertalaiselle veneessä majoittuminen saattaa tuntua aluksi hieman ahtaalta, mutta viikon aikana siihen tottuu nopeasti – etenkin, kun oppii tuntemaan muita osallistujia paremmin ja yhteinen reissufiilis alkaa muodostua.

Kustannukset

Purjehdusloman hinta sisältää paikan ja majoituksen veneessä sekä veneeseen liittyvät järjestelyt, jotka on listattu tarkemmin alla. Hintaa voi näin ollen verrata esimerkiksi tavanomaisen lomamatkan majoitus- ja aktiviteettikulujen yhdistelmään.

Lennot ja kuljetukset lähtösatamaan eivät sisälly hintoihin, ja jokaisen tulee huolehtia niiden järjestämisestä itse. Annamme toki vinkkejä ja ohjeita näiden varaamiseen kohdekohtaisesti matkalle ilmoittautuneille. Lentokentältä voidaan matkaporukan kesken järjestää tarvittaessa myös yhteiskuljetukset satamaan.

Vapaus järjestää lennot itse tarjoaa myös loistavan mahdollisuuden yhdistää matkaan muutakin ohjelmaa, kuten tarkempaa tutustumista lähtö- ja paluukaupunkiin.

Ilmoitetut hinnat sisältävät:

  • veneen vuokra
  • lakanat
  • pyyhkeet
  • loppusiivous
  • Radin kippari
  • koulutus (kursseilla)

Hinnat eivät sisällä:

  • lennot ja kuljetukset lähtö- ja paluusatamaan
  • ruoat
  • juomat
  • vesi ja polttoaine
  • satamamaksut

Hintaan sisältymättömiä yhteisiä kuluja varten perustetaan venekassa. Venekassa toimii siten, että matkan alussa kaikki laittavat tasasumman rahaa venekassaan (veneen kippari ei osallistu venekassaan). Kassasta maksetaan viikon aikana mm. veneeseen hankittavat ruoat, satamamaksut ja polttoaineet.

Venekassaan laitettava summa on yleensä noin 150-250 €/hlö/vko. Lopullinen määrä riippuu paljon mm. kohteen hintatasosta (satamat ja ruoka), osallistujien määrästä sekä ruoka- ja juomamieltymyksistä ja -toiveista. Mahdolliset yli jääneet rahat jaetaan yleensä osallistujien kesken matkan lopussa.

Ravintolaruokailut ja -juomat kukin osallistuja maksaa itse, samoin kuin viikon aikana mahdolliset retket, lisäkuljetukset yms.

2. Ennen matkaa

Tiedotus

Tavoitteenamme on tarjota mahdollisimman huoleton ja rento purjehdus ulkomailla, mikä onnistuu parhaiten huolellisesti valmistautumalla. Lähetämmekin kaikille matkalle lähtijöille informaatiokoosteen sähköpostitse aina hieman ennen matkan alkua. Viesti sisältää tärkeää tietoa mm. lähtösatamaan saapumisesta, aikatauluista, varusteista sekä mahdollisista yhteiskyydeistä.

Jos jokin jää askarruttamaan, tässä vaiheessa on oikea hetki vielä varmistaa asia matkaa järjestävältä ja viestin lähettäneeltä kipparilta.

Varusteet

Mitä pakata mukaan? Siinäpä ainainen kysymys matkalle lähdettäessä. Alle on koottu yleisiä ohjeita vaatteista ja varusteista, joita purjehduslomalle on syytä ottaa mukaan. Näissä saattaa olla pientä kohdekohtaista vaihtelua, joista informoidaan tarvittaessa tarkemmin matkakohtaisen informaatiokoosteen yhteydessä.

  • Vaatteita koko matkan ajalle: Lämpimän kelin kesävaatetus, eli shortsit, t-paita, aurinkolasit ja uima-asut muodostavat lähtökohdat pukeutumiselle. Lisäksi kun tuulee, ja iltaisin sekä kohteesta ja vuodenajasta riippuen voi olla viileämpääkin, jotain tuulenpitävää vaatetta, kuten pitkähihainen paita/takki ja housut on hyvä olla matkassa. Eikä ole huono ajatus pakata ravintolaillallisille vähän hienompaakin vaatekertaa mukaan!
  • Jalkineet: Flip-flopit tai sandaalit ovat usein kätevät rannassa ja kumiveneellä liikuttaessa. Veneessä erityisesti vaaleapohjaiset, pitävät ja sandaaleja tukevammat kengät ovat hyvät. Lisäksi voi olla hyvä pakata mukaan myös esim. lenkkikengät ja ulkoiluvaatteet saarissa ja satamissa ulkoilua tai pientä retkeilyä varten. Terävimmät korkokengät on siis syytä jättää kotiin, vaikka ravintolaillallisilla käytäisiinkin.
  • Henkilökohtaiset matkatavarat: Hygieniatuotteet, lääkkeet, silmälasit jne.
  • Oma rantapyyhe (veneessä on yhdet pyyhkeet kaikille osallistujille)
  • Passi ja muut matkustusasiakirjat. Passista on hyvä olla myös kopio mukana.
  • Viihdykettä luppoajalle: kirjoja, lehtiä, tabletti, musiikkia… you name it. Voit myös halutessasi jättää nämä kotiin ja nauttia vain luonnon rauhasta.
  • USB-laturi omalle puhelimelle ja muille mahdollisille laitteille.

Johtuen tilan rajallisuudesta veneessä, ehdottomasti parhaiten vene-elämään sopivat pehmeät laukut, duffel bagit ja rinkat. Unohda siis kovapintaiset isot matkalaukut ja pakkaa tavarasi veneessä elämiseen soveltuvasti! Vedenpitävät veneilyyn ja retkeilyyn sopivat pussukat ovat käteviä pienelektroniikalle (kännykkä, ipad, retkikaiutin yms.).

Vakuutukset

RadVentures purjehdusloma ulkomailla ei sisällä henkilökohtaista vakuutusturvaa, emmekä ota vastuuta mahdollisista henkilövahingoista. Tästä syystä suosittelemmekin ehdottomasti oman matkavakuutuksen ottamista koko matkan ajalle. Vakuutuksesta kannattaa varmistaa, että myös purjehdus on lajina katettu vakuutusehdoissa. Tyypillisesti lomapurjehdus kuuluu tavanomaisten matkavakuutusten korvausten piiriin, mutta poikkeuksiakin voi olla.

Purjehdusmatkalla jokainen on itse vastuussa siitä, että pystyy osallistumaan purjehdukselle ottaen huomioon terveydentilansa sekä mahdolliset terveydelliset ja liikunnalliset yms. rajoitteet. Aiheesta voit lukea tarkemmin palveluehdoistamme, jotka löytyvät täältä.

RadVenturesin käyttämät veneet on asianmukaisesti katsastettu ja vakuutettu ko. toimintaan. Kippareillamme on omalle toiminnalleen vakuutus kolmansien osapuolten vahinkojen varalle, ja lisäksi alennettu omavastuuosuus venevakuutukselle, jolla katetaan veneelle mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Alennettu omavastuu on yleensä 200-300 €/vene. Vahinkoja sattuu harvoin, mutta silloin kun näin ikävästi pääsee käymään, omavastuu korvataan lähtökohtaisesti yhteisvastuullisesti venekunnan kesken, ellei voida selkeästi osoittaa yksittäisen henkilön aiheuttaneen vahinkoa.

3. Matkan aikana

Saapuminen veneelle

Vene saadaan vuokraamosta yleensä iltapäivällä klo 17 mennessä. Kippari tekee check-inin vuokraamon edustajan kanssa kunhan vene on ensin siivottu ja valmis. Satamaan kannattaa kuitenkin saapua jo aikaisemmin jotta voidaan organisoida kauppareissu ruokien ja juomien ostamista varten hyvissä ajoin. Tavarat ja ruokaostokset voi tuoda veneelle kun check-in on tehty. Sitä ennen on usein mahdollista jättää laukut matkatavarasäilytykseen tai vuokraamon toimistoon. Kaikissa satamissa tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole. 

Ruoka ja juoma

Veneessä asutaan koko matkan ajan eli yleensä viikko tai pidempäänkin. Näin ollen myös pääosa aterioista, usein aamupalat, lounaat ja mahdolliset välipalat sekä herkut, valmistetaan ja nautitaan veneellä. Lähtöpäivän ohjelmaan kuuluukin osallistujien kesken yhdessä tehtävä kauppareissu, jonka tavoitteena on hankkia veneelle koko viikon ajaksi tarvittavat ruoka- ja juomatarpeet. Usein etappisatamissa ei ole lainkaan ruokakauppoja tai ne ovat vain pieniä kioskeja, joten ruokatarpeiden hankkiminen lähtösataman suuremmasta kaupasta on tärkeää.

Viikon ruokalista suunnitellaan yleensä jo etukäteen osallistujien kesken huomioiden mahdolliset ruoka-aineallergiat ja -rajoitteet, mikä helpottaa ja nopeuttaa itse kauppareissua.

Ruoanvalmistus ja tiskaaminen hoidetaan osallistujien kesken helpoiten niin, että viikon ajalle jaetaan matkan alussa kokkaus- ja tiskivuorot tasapuolisesti kaikille osallistujille.

Reitti ja aikataulu

Kipparit valitsevat satamat ja reitin siten, että se on turvallinen ja matkan varrelta löytyy hienoja paikkoja, nähtävyyksiä sekä mahdollisuuksia uida ja snorklata päivittäin. Useimmiten yövymme satamassa, mutta osa yöpymisistä voidaan viettää myös ankkurissa jossain suojaisassa lahdenpuokamassa. Purjehdus ulkomailla -esimerkkejä löydät kohdesivuilla.

Veneet saadaan vuokraamoista aina lauantaina iltapäivällä, ja tilanteesta riippuen lähdemme liikkeelle joko lauantai-iltana tai sunnuntaina aamulla. Veneet palaavat lähtösatamaan perjantai-illaksi ja veneiltä poistutaan lauantaina. Veneessä yövytään näin ollen lauantaista lauantaihin.

Reittisuunnitelma tehdään paikan päällä ottaen huomioon sääolosuhteet ja osallistujien toiveet. Kohteissa on useita hyviä rantautumis- ja satamapaikkoja joista valitsemme tilanteeseen sopivat. Lähtökohtaisesti vaihdamme joka päivä paikkaa ellei säästä muuta aiheudu.

Päiväohjelma

Päiväohjelma vaihtelee aina kyseisen päivän purjehdusreitin, kohteen nähtävyyksien, sääolosuhteiden ja osallistujien mieltymysten mukaan. Usein päivät matkan aikana etenevät kuitenkin seuraavaa järjestystä mukaillen:

  • Aamupala veneellä
  • 1-3 h purjehdus, ankkurointi esim. lahdenpoukamaan
  • Lounas veneellä ja uintia, auringonottoa ym.
  • 1-3 h purjehdus päivän kohteeseen, kiinnittyminen satamaan tai ankkurointi
  • Tutustumista kohteeseen
  • Illallinen ravintolassa

Sähkö ja vesi

Veneissä on pääsääntöisesti 12 voltin järjestelmä, sekä 230 voltin järjestelmä, jota voidaan käyttää vain veneen ollessa kytkettynä maasähköön isommissa vierassatamissa.

Kännykän lataus onnistuu USB-johdolla (12 voltin ”tupakansytytin”-pistokkeesta). USB- ja/tai tupakansytytin-adapteri on hyvä ottaa mukaan, samoin kuin halutessasi retkikaiutin. Monesti myös veneen kiinteään äänentoistojärjestelmään voi olla mahdollista liittää omia laitteita (AUX-kaapelilla / Bluetoothilla). Huomioi, että puhelinverkkoyhteydet saattavat olla viikon aikana toisinaan heikompia varsinkin merellä ollessa, eikä veneissä useimmiten ole WIFI-yhteyksiä. Riippuen purjehdusalueesta eri satamissa saattaa olla langattomia nettiyhteyksiä ravintoloissa ja kahviloissa. Reissu kannattaakin nähdä myös oivana mahdollisuutena irrottautua hetkeksi arjen pyörteestä “off-grid”… 😉

Yleisesti makean veden käyttömahdollisuus on rajallista veneessä verrattuna maihin ja kotimaassa totuttuun tasoon. Veneessä on kiinteä vesitankki, jossa on rajallinen määrä vettä, ja sitä käytetään 6-10 ihmisen tarpeisiin, kuten ruoanlaittoon ja peseytymiseen. Tästä syystä päivittäiset pidemmät suihkuttelut eivät ole veneessä mahdollisia, jotta vettä riittää myös ruoanlaittoon. Täydennämme toki vesitankit matkan aikana tarvittaessa. Lisäksi vierailemme viikon aikana satamissa, joissa pääsee suihkuun ja päivittäisen meressä uimisen jälkeen voit toki aina huuhtaista itsesi veneen makeavesisuihkulla.

Turvallisuus

Veneistä löytyvät kunkin maan katsastusvaatimusten mukaiset turvallisuusvarusteet, kuten pelastusliivit kaikille, pelastusrenkaita, VHF-puhelin, hätäraketit, ensiapulaukku jne. Välimeren ja Karibian sääolosuhteet ovat useimmiten erittäin miellyttävät ja tuulet melko tasaisia ja ennustettavia, joskin alueellisia poikkeuksia on. Liian kovan tuulen vallitessa teemme toki harkitun päätöksen jäädä satamaan.

Kaikki kipparimme ovat erittäin kokeneita purjehtijoita ja merenkävijöitä, heillä on tarvittavat luvat (kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja, SRC -lupa VHF-puhelimeen) ja he ovat myös ensiaputaitoisia.