Usein kysyttyjä kysymyksiä
Veneissä on yleensä 6–10 ihmistä + kippari ja majoittuminen tapahtuu 2 hlön hyteissä.
Veneet saadaan vuokraamoista aina lauantaina (iltapäivästä) ja tilanteesta riippuen lähdemme liikkeelle lauantai-iltana tai sunnuntaina aamulla. Veneet palaavat lähtösatamaan perjantai-illaksi ja veneiltä poistutaan lauantaina. Veneessä siis yövytään la-la.
Reittisuunnitelma tehdään paikan päällä huomioiden osallistujien toiveet sekä sääolosuhteet. Kaikille alueille meillä on tiedossa useita hyviä rantautumis- ja satamapaikkoja ja näistä valitaan sopivat tilanteen mukaan. Lähtökohta on että joka päivä vaihdamme paikkaa ellei sää muuta sanele.
Matkan hintaan sisältyy kipparoitu vene, lakanat, loppusiivous sekä mahdollinen purjehdusopetus. Tämän lisäksi jokaiselle tulee itse maksettavaksi lennot ja muut kuljetukset lähtösatamaan, osuus venekassaan juoksevia kuluja varten sekä ravintolaruokailut. Lentokentältä voidaan matkaporukan kesken järjestää tarvittaessa yhteiskuljetukset satamaan.
Viikon aikana veneeseen liittyvät “juoksevat” kustannukset katetaan pääsääntöisesti venekassalla. Venekassa toimii siten, että matkan alussa kaikki laittavat tasasumman rahaa venekassaan (veneen päällikkö ei osallistu kassaan). Kassasta maksetaan viikon aikana mm. veneeseen hankittavat ruoat, satamamaksut ja polttoaineet. Tyypillisesti summa on n. 150 – 200 €/hlö/vko (valtaosan muodostavat ruokakustannukset), riippuen kohteesta, osallistujien määrästä ja toiveista.
Ravintolaruokailut ja -juomat kukin osallistuja maksaa itse, samoin kuin viikon aikana mahdolliset retket, lisäkuljetukset yms.
- Vaatteita viikoksi: lämpimän kelin vaatetus. (shortsit, t-paita, aurinkolasit, uima-asut). Lisäksi kun tuulee ja myös iltaisin voi olla viileämpää, jotain tuulenpitävää vaatetta (pitkähihainen takki, housut) on hyvä olla matkassa. Eikä ole huono ajatus pakata ravintolaillalliselle vähän hienompaakin vaatekertaa! 😊
- Jalkineet: flip-flopit / sandaalit. Veneessä erityisesti vaaleapohjaiset, pitävät ja sandaaleja tukevammat kengät ovat hyvät. Lisäksi voi olla hyvä pakata mukaan myös esim. lenkkikengät ja ulkoiluvaatteet saarissa ja satamissa ulkoilua/retkeilyä varten.
- Henkilökohtaiset matkatavarasi (hygieniatuotteet, lääkkeet, silmälasit jne.).
- Veneistä löytyvät lakanat ja pyyhkeet (yleensä esim. oma rantapyyhe on hyvä olla myös matkassa).
Johtuen tilan rajallisuudesta veneessä, ehdottomasti parhaiten vene-elämään sopivat pehmeät laukut, duffel bagit ja rinkat. Unohda siis kovapintaiset isot matkalaukut ja pakkaa tavarasi veneessä elämiseen soveltuvasti! Vedenpitävät veneilyyn/retkeilyyn sopivat pussukat ovat käteviä pienelektroniikalle (kännykkä, ipad, retkikaiutin yms.).
Veneissä on pääsääntöisesti 12-voltin järjestelmä sekä 230-voltin järjestelmä, jota voidaan käyttää vain veneen ollessa kytkettynä maasähköön (isommissa vierassatamissa).
Kännykän lataus onnistuu USB-johdolla (12-voltin ”tupakansytytin”-pistokkeesta), ko. adapteri on hyvä ottaa mukaan samoin kuin halutessasi retkikaiutin. Monesti myös veneen kiinteään äänentoistojärjestelmään voi olla mahdollista liittää omia laitteita (AUX-kaapelilla / Bluetoothilla). Huomioi, että puhelinverkkoyhteydet saattavat olla viikon aikana toisinaan heikompia varsinkin ollessamme merellä eikä veneissä (useimmiten) ole WIFI-yhteyksiä. Riippuen purjehdusalueesta eri satamissa saattaa olla langattomia nettiyhteyksiä (ravintolat / kahvilat). Reissu kannattaakin nähdä myös oivana mahdollisuutena irrottautua hetkeksi arjen pyörteestä “off-grid” ;).
Yleisesti makean veden käyttömahdollisuus on rajallista veneessä verrattuna maihin ja kotimaassa totuttuun tasoon. Veneessä on kiinteä vesitankki, jossa on rajallinen määrä vettä, ja sitä käytetään 6-10 ihmisen tarpeisiin, kuten ruoanlaittoon ja peseytymiseen. Täydennämme toki vesitankit matkan aikana tarvittaessa. Lisäksi vierailemme viikon aikana satamissa, joissa pääsee suihkuun ja päivittäisen meressä uimisen jälkeen voit toki aina huuhtaista itsesi veneen makeavesisuihkulla.
Veneistä löytyvät kunkin maan katsastusvaatimusten mukaiset turvallisuusvarusteet (pelastusliivit kaikille, pelastusrenkaita, VHF-puhelin, hätäraketit, ensiapulaukku jne.). Välimeren sääolosuhteet ovat useimmiten erittäin miellyttävät ja tuulet melko tasaisia ja ennustettavia, joskin alueellisia poikkeuksia on. Liian kovan tuulen vallitessa teemme toki harkitun päätöksen jäädä satamaan.
Kaikki kipparimme ovat erittäin kokeneita purjehtijoita ja merenkävijöitä, heillä on tarvittavat luvat (kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja, SRC -lupa VHF-puhelimeen) ja he ovat myös ensiaputaitoisia.
Suosittelemme ehdottomasti matkavakuutuksen ottamista itsellesi (tarkista tarvittaessa, että myös purjehdus on katettu vakuutusehdoissa). Emme ota vastuuta henkilövahingoista. Purjehduksilla asiakas on itse vastuussa siitä, että pystyy osallistumaan purjehdukselle ottaen huomioon terveydentilansa ja mahdolliset terveydelliset sekä liikunnalliset yms. rajoitteet. Katso täydelliset palveluehtomme täältä: https://purjehdusloma.radventures.fi/palveluehdot/
Rad Sailsin käyttämät veneet on asianmukaisesti katsastettu ja vakuutettu ko. toimintaan. Kippareillamme on omalle toiminnalleen kolmansien osapuolten vahinkojen varalle vakuutus ja lisäksi veneiden alennettu omavastuuosuus (jolloin omavastuu on yleensä luokkaa 200-250 €) venevakuutukselle, jolla katetaan veneelle mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Omavastuu korvataan lähtökohtaisesti yhteisvastuullisesti venekunnan kesken (ellei voida selkeästi osoittaa yksittäisen henkilön aiheuttaneen vahinkoa).